Robin de Wever, journalist en spreker. Ik schrijf onder meer voor Trouw en werk aan docu's bij de EO.


Revolutie in refoland: de smartphone ‘is erin geslopen’

Geschreven voor Uncategorized

Televisie is onder veel reformatorische christenen taboe, maar via de mobiele telefoon komt dat vermaak nu alsnog hun huizen binnen. ‘Dit hebben we gewoon niet zien aankomen.’

Handen in de lucht, zegt docent mediawijsheid Henk Tijssen. “Wie van jullie zegt: ik kan niet meer zonder mijn smartphone?” Van de twintig secretaresses-in-opleiding in Tijssens klas op het Hoornbeeck College in Kampen laten er op deze donderdagochtend slechts twee hun hand op hun bureau liggen. “Oké”, zegt Tijssen, “en waaróm is die telefoon onmisbaar?”

Vanwege WhatsApp, zo blijkt. En Snapchat. YouTube, Netflix. Actieserie Prison Break is populair, net als reality-tv-youtubers Enzo Knol en Djamila. Hier op het Hoornbeeck, een van ’s lands weinige reformatorische mbo’s, klinken dezelfde antwoorden als iedere andere Nederlandse tiener zou geven. “Ik vermoedde het al”, zegt Tijssen, “en toch verbaast het me”.

De afkeer van de televisie is een van de kenmerken van de ruim 200.000 zielen tellende refowereld, de uiterst orthodoxe flank van het Nederlandse protestantisme. Televisie brengt onkuisheid, ledig vermaak en goddeloze praat de woonkamer binnen, is al jaren de gedachte. En dus worden Tijssens leerlingen, net als hun ouders en hun grootouders, geacht zich er verre van te houden. Wie in het grootste reformatorische kerkgenootschap, de Gereformeerde Gemeenten, een tv in de huiskamer heeft staan, kan daar op worden aangesproken. In sommige gevallen kan kijkgedrag leiden tot kerkelijke maatregelen: de tv-kijker mag dan bijvoorbeeld niet deelnemen aan het avondmaal, het sacrament van brood en wijn.

Controleren je ouders ook wat je op je smartphone doet, vraagt hij. “Tuurlijk niet”, klinkt het in de klas. “Dat mochten ze willen!”

Vanzelfsprekend
Tijssen: “Maar een smartphone hebben is ook hier op school dus vanzelfsprekend geworden. Terwijl je daar natuurlijk ook tv op kunt kijken.” Controleren je ouders ook wat je op je smartphone doet, vraagt hij aan zijn klas. “Tuurlijk niet”, klinkt het in de klas. “Dat mochten ze willen!” Gegrinnik.

Tijssens secretaresses in spe zijn geen uitzondering, constateerde de christelijke provider Kliksafe afgelopen jaar al op basis van eigen onderzoek. De telefoon lijkt een bescheiden revolutie te brengen. Op zondag mogen reformatorische jongeren dan vanaf de kansel horen dat een christen zich dient af te zonderen van de seculiere samenleving, de rest van de week staan ze steeds meer met beide benen in die samenleving.

Reformatorische jongeren kijken evenveel Netflix als hun niet-­reformatorische leeftijdsgenoten, becijferde Kliksafe op basis van een representatieve steekproef onder ruim 800 reformatorische jongeren.

Lees meer >>>

Voor Syrische christenen blijft Assad de beste optie

Geschreven voor Trouw
Hun kerken zijn kapot, hun broeders en zusters veelal gevlucht. Toch blijven Syrische christenen het opnemen voor president Assad.

Hij volgt het wapengekletter niet op de voet, zegt Basilios Khamis. Maar in de zeven jaren dat zijn thuisland Syrië verscheurd raakte door oorlog, werd voor hem één ding steeds weer duidelijk: president Bashar al-Assad gebruikt minder geweld dan de oppositiegroepen. Dus ja, de pastoor van de Antiocheens-Orthodoxe Kerk in Amersfoort begrijpt wel waarom de leiders van de drie grootste Syrische kerken vorige week een felle verklaring uitdeden waarin ze het opnamen voor Assad.

‘Er is in onze parochie weleens kritiek op hem. Maar nooit grote dingen’

‘Brute agressie’, noemden de patriarchen van de Syrisch-orthodoxe kerk, de Melkitische Grieks-katholieke kerk en Khamis’ eigen nationale Grieks-orthodoxe kerk de Westerse luchtaanvallen op regeringsdoelen. En: ‘een ongerechtvaardigde aanval op een soeverein land’. De aantijging dat Assad chemische wapens bezit en had gebruikt vonden de patriarchen ‘ongegrond’. Het was niet voor het eerst dat de Syrische kerkgenootschappen zo resoluut achter Assad gingen staan. Wie de patriarchen volgt, weet: hun woorden zijn vaak nauwelijks te onderscheiden van de retoriek van Assad. Zelfde inhoud, zelfde toon.

Vanwaar die welwillendheid jegens een dictator die geweld tegen zijn eigen mensen niet schuwt? In tijden waarin je moet kiezen, is de president de meest logische optie, vindt Khamis. Zijn Moeder van God-parochie in Amersfoort telt nu zo’n honderd gezinnen; een groot deel van de parochianen is ook de oorlog ontvlucht. “Er is in onze parochie in Amersfoort weleens kritiek op hem”, erkent hij. Maar, zo bezweert hij, dat gaat nooit om grote dingen. “Geen kritiek op zijn persoon, of op het regime.”

Assad christenen

Samen tegen de soennitische meerderheid
Zulke taal hoor je vaker vanuit Syrische christelijke gemeenschappen, zegt Georges Fahmi, die aan de European University in Florence al enkele jaren onderzoek doet naar de positie van Syrische christenen. Al ver voor het begin van de burgeroorlog verleende Assad Syrië’s christenen bescherming en vrijheid, in ruil voor openlijke steun. Een geval van interreligieus pragmatisme: al jaren voor het uitbreken van de oorlog stonden Assad (als alevitisch moslim deel van een minderheidsgroepering) en de christenen (destijds 10 procent van de bevolking) samen tegenover de soennitische meerderheid.

Lees meer >>>

Ben ik familie van een Vlaams relikwie?

Geschreven voor Trouw
Verwarring in katholiek Brugge. Een van de kroonjuwelen, de relieken van een middeleeuwse kloosterling, blijken van iemand anders te zijn. Maar van wie? De zoektocht leidt nu onder meer naar de familie van Trouw-journalist Robin de Wever.

De onderzoekers die zich vorig jaar in Brugge over het stoffelijk overschot van de zalige Idesbaldus bogen, wisten precies wat hen te doen stond. Idesbaldus moest een gezicht krijgen. Letterlijk. Op basis van beenderen zouden de wetenschappers het gelaat van de dertiende-eeuwse abt uit de kustplaats Koksijde reconstrueren. Opdat de wereld een idee had van hoe hij er ooit uitzag.

‘Familie van een reliek!’, schatert hij. ‘Jongen, hoe krijg je het verzonnen’

De Vlaamse pers was uitgerukt. Een vertegenwoordiger van het bisdom Brugge en de overste van een lokale kloostergemeenschap was de eer te beurt gevallen om zijn loden kist te openen. En daar was hij, een verzameling botten, gelegen op een wit kleed. Zijn schedel stond rechtop, de holle oogkassen keken uit over de andere beenderen.

Direct na de ceremonie ging het mis. Al bij een van de eerste metingen bleek: het stoffelijk overschot van de lokale volksheld was veel te recent. Uit de zestiende eeuw, volgens de koolstofdatering. Toen was Idesbaldus toch echt al een paar eeuwen dood. De kist kwam uit dezelfde periode, en dus was er maar één conclusie mogelijk: de beenderen die al eeuwenlang werden vereerd door Belgische katholieken en waaraan het Vaticaan wonderen had toegeschreven, waren helemaal niet van Idesbaldus.

Maar van wie dan wel? “Van een man van ongeveer 50 jaar, die 1 meter 65 groot was en onder meer artrose in de nek had”, zei een van de onderzoekers tegen dagblad Het Laatste Nieuws. Daar moest katholiek Vlaanderen het mee doen.

Ik kom de soap op het spoor als iemand me wijst op een oproep op de website van de Katholieke Universiteit Leuven. Gezocht: mensen met de achternaam D’hondt, Teirlynck, Vaillant en De Wever. Of ze willen meedoen aan een DNA-onderzoek.

We hebben een vermoeden wie het mysterieuze skelet kan zijn, schrijft forensisch geneticus Maarten Larmuseau op de site. Hoogstwaarschijnlijk is het iemand die in de zestiende eeuw over de abdij van Koksijde de scepter zwaaide, een verre opvolger van Idesbaldus. De geneticus had er de boeken op nageslagen en telde vier mogelijke kandidaten: Petrus Vaillant, Christiaan De Hondt, Jan Teerlinck en Joost ‘Jodocus’ de Wevere.

Lees meer >>>

God is in Amerika straks niet langer standaard een Republikein

Geschreven voor De Correspondent
Om de verkiezingen te winnen, zal Donald Trump aan de slag moeten op de Bible Belt. Van oudsher zijn de evangelicals fanatieke Republikeinen, maar op bezoek bij de nieuwste generatie krijg ik een ander verhaal te horen.

In Jackson, Tennessee zijn Gods boodschappers altijd binnen handbereik. Je hoeft maar af te stemmen op 88.1 FM: American Family Radio. Amerika ligt onder vuur, klinkt het daar. Presentatoren spreken er beurtelings over hoe het christendom in het hedendaagse Amerika in het gedrang raakt:

Atheïsme. Goddeloosheid wordt in heel Amerika de norm.
Abortus. ‘We’re killing millions of babies.’
Bandeloosheid. Seks buiten het huwelijk, seks voor de lol, seks met hetzelfde geslacht.
Multiculturalisme. De islam krijgt veel te veel ruimte. Ja, in gemeenten als New York is het Suikerfeest al een vrije schooldag.
Nestbevuiling. Christenen die verkondigen dat het met de vier bovenstaande punten allemaal wel meevalt en die achter seculieren aanlopen.

God zit in de verdrukking en de liberals hebben het gedaan: ik hoor het voortdurend tijdens mijn roadtrip door de Bible Belt. Soms letterlijk, zoals op 88.1 FM, soms omfloerster, van de voorzitter van ’s lands grootste protestantse kerkgenootschap bijvoorbeeld.

‘God, vergeef ons,’ bidt Steve Gaines van de Southern Baptist Convention als ik aan het begin van mijn reis zijn thuiskerk in Memphis bezoek. ‘Vergeef ons voor onze hebzucht, onze vooroordelen jegens andere rassen, voor seksuele bandeloosheid, het ‘homohuwelijk,’ voor abortus.’ Vrijwel iedere kerkganger bidt hardop mee. De tekst van zijn gebed prijkt op drie enorme schermen die boven hem uittorenen. ‘Homohuwelijk’ tussen aanhalingstekens.

En inderdaad: de god van Amerika’s conservatieven zit in de verdrukking. Zijn kerken lopen leeg, geen seks hebben voor het huwelijk is uit de mode en homo’s mogen nu trouwen. De witte conservatieve protestanten die zich een paar decennia opwierpen als het geweten van hun land en die flink wat politieke invloed hadden, verliezen hun grip. Hoe moet het nu verder met het christendom in Amerika?

Evangelicals

Evangelicals, die zich graag opwerpen als het geweten van hun land, verliezen hun grip

In Jackson leg ik die vraag voor aan de evangelicals die de toekomst gestalte moeten gaan geven. En ontdek: het roer moet en gaat langzaam om. De strijd tegen het homohuwelijk, zoals American Family Radio en Gaines die voeren, zal bijvoorbeeld gestaakt worden. En zo deed ik nog vier inzichten op, die samen laten zien dat de Bible Belt zich langzaam maar zeker losweekt van het oude rechtse denken.

Lees meer >>>

Dominee Maasbach laat volgelingen breken met familie

Geschreven voor deze site

 Voor De Correspondent deed ik de afgelopen maanden onderzoek naar tv-prediker David Maasbach. Conclusie: hij zet volgelingen aan om zo te breken met hun familie en vrienden. EenVandaag vroeg me om er voor de camera over te vertellen. En ik schoof aan bij een paar radioprogramma’s:

NPO Radio 1
Den Haag FM
Groot Nieuws Radio
Omroep West (vanaf 26 minuten)

 

Lees hier het artikel:
Om bij de Happy Family van deze tv-dominee te horen, moesten leden met hun eigen familie breken

Robin de Wever

Protestantse Kerk neemt afstand van Jodenhaat Luther

Geschreven voor Trouw
Nederlandse protestanten nemen voor het eerst officieel afstand van de anti-Joodse tirades van hun geestelijke grootvader, Maarten Luther. Wat de Duitse reformator heeft gezegd over Joden ‘kan absoluut niet’, stelt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in een verklaring die vandaag wordt voorgelezen tijdens een studiedag in Utrecht.

Luther was in de Europese geschiedenis lang niet de enige Jodenhater, maar in het eeuwenlange antisemitisme heeft hij wat betreft de PKN wel een ‘akelige rol gespeeld’.

De kerk reageert daarmee op een oproep die Joodse prominenten afgelopen zomer in Trouw deden. De herdenking van 500 jaar Reformatie, die volgend jaar plaatsvindt, mocht van hen niet voorbijgaan zonder het nadrukkelijk afkeuren van Luthers schaduwzijde.

Luther trok tegen het einde van zijn leven flink tegen Joden van leer. Steek hun synagogen in brand, schreef hij in het boekje ‘Over de Joden en hun leugens’ (1543). Pak Joden op, neem ze hun waardevolle bezittingen af en stuur ze naar werkkampen. Protestantse kerken hebben die teksten vervolgens gebruikt om discriminatie en geweld tegen Joden te legitimeren. Daarmee droegen ze volgens historici bij aan het klimaat waarin de Holocaust kon ontstaan.

PKN staat met Luther in ‘traditie met zwarte bladzijden’
Onze kerk bestond in die roerige tijd nog niet, benadrukt de PKN in de verklaring. “In deze kerk wordt de band met Luther niet door iedereen op dezelfde manier gevoeld.” De PKN kwam in 2004 voort uit een aantal fusies. Maar: “Als voortzetting van de Lutherse Kerk weet Protestantse Kerk zich deel van een lutherse geschiedenis die zijn zwarte bladzijden kent.” Ze moet zich naar eigen zeggen steeds opnieuw ‘reformeren’.

Joodse prominenten zijn tevreden met de verklaring. De orthodoxe rabbijn Raphael Evers spreekt van een ‘duidelijke zelf-kritische analyse’. Guy Muller van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt het ‘goede stap’.

En toch, zeggen beiden, is de PKN nog niet klaar. “Ze moet ervoor blijven zorgen dat Luthers antisemitisme geen plaats krijgt in de kerk”, vindt Muller. Evers hoopt dat de kerk vanaf nu vaker laat weten dat ze de tirades afkeurt. “Dat moet je blijven doen”, meent hij. “Die teksten van Luther blijven immers bestaan.”

Maarten Luther

‘Wij weten ons deel van een lutherse geschiedenis die zijn zwarte bladzijden kent’

In februari gingen de prominenten al met de PKN in gesprek over het onderwerp. Dat gebeurde in een harmonieuze sfeer, zegt de liberale rabbijn Menno ten Brink. “Het is wel duidelijk dat PKN een paar eeuwen verder is.”

Nu een verklaring, volgend jaar herdenken
Of de PKN volgend jaar tijdens de Reformatieherdenking ook aandacht besteedt aan Luthers tirades is nog niet duidelijk. Dat ze deze verklaring nu al uitspreekt en hem geen onderdeel maakt van de herdenking, is niet omdat er tijdens de herdenking alleen aandacht moet zijn voor de vrolijke kanten van de Reformatie, zegt Eeuwout van der Linden van de PKN.

“Dit vormt de opmaat naar de herdenking. Het is zeker niet: zand erover en klaar. We besteden er nu in alle rust voldoende aandacht aan. We willen niets onder tafel moffelen.”

Hoe gevaarlijk is het salafisme?

Geschreven voor De Correspondent
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) is er klaar mee. Jihadisten, ‘haatpredikers:’ allemaal behoren ze tot die ene islamitische beweging, het salafisme. Asscher gaat nu extra hard ‘terugduwen’ op de ‘onverdraagzaamheid van de salafistische ideologie,’ zo maakte hij bekend. Is zijn angst voor de ultra-orthodoxe stroming terecht? Een explainer.

‘Als je je raar wilt uitdossen en wilt leven als iemand van tien eeuwen terug, dan is dat aan jou.’

Lodewijk Asscher, PvdA-minister van Sociale Zaken, drukte zich donderdag een beetje ongelukkig uit.

Ja, de Tweede Kamer had hem in november opgeroepen om te onderzoeken of hij organisaties die salafistische ideeën verkondigen kan verbieden. En nee, hij was niet van plan om zo’n verbod in te voeren, vertelde hij op Radio 1.

Maar hij gaat aanhangers van de ultra-orthodoxe islamitische stroming wel lik op stuk geven: koranscholen die kinderen ‘impregneren met haat’ worden gelijk vervolgd en met de buitenlandse financiers van ultra-orthodoxe moskeeën gaat hij eens een stevig gesprek voeren. Want de ‘griezels’ van het salafisme verdienen een weerwoord.

Een goede beslissing? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je weten wat het salafisme precies inhoudt.

Salafisten zijn orthodoxe moslims die streven naar ‘de ware, zuivere islam’. De meeste van hun geloofsgenoten zijn door de eeuwen heen afgedwaald, vinden ze. De voorschriften uit de Koran en de andere islamitische geschriften moeten letterlijk nageleefd worden. Hetzelfde geldt voor de verhalen over de profeet Mohammed: zijn gedrag is de norm der dingen.

Een deel van die eeuwenoude voorschriften gaat over individueel gedrag. Over eten met drie vingers – zo zou de profeet het ook gedaan hebben. En over de kleding van de profeet – zo willen salafisten zich ook kleden.

Maar dat is uiteraard niet waarom ze omstreden zijn. Hun ideeën over politiek zijn genoegzaam bekend: salafisten willen de democratie verruilen voor een theocratie op basis van de sharia. Bij andere gelovigen en niet-gelovigen blijven ze uit de buurt, want die doen aan ‘afgoderij.’

Aan dat afzonderen van de maatschappij zitten natuurlijk grenzen. Studeren, werken: dat doen veel salafisten wel gewoon.

Waarom wilde de Tweede Kamer salafistische organisaties dan verbieden?

In de woorden van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch: omdat het salafisme ‘in wezen een politieke ideologie is, die in strijd is met onze wetgeving en openbare orde.’ En omdat voor salafisten ‘geweld is toegestaan als middel om hun streven, een islamitische staat, te realiseren.’ Salafisme, meent Marcouch, is het voorportaal van het jihadisme.

Voor hem was dat reden om eind november met de VVD een motie op te stellen die het Openbaar Ministerie opriep te onderzoeken of salafistische organisaties verboden kunnen worden. Die motie werd net voor Kerstmis aangenomen door een Kamermeerderheid. Asscher heeft donderdag dus laten weten dat hij die oproep, na onderzoek, naast zich neerlegt.

Had heeft Marcouch een punt?

Nee, bijna alle jihadisten in Europa zijn salafisten. Maar niet alle salafisten zijn jihadisten.

Het salafisme is namelijk bepaald geen overzichtelijke stroming. Toch kun je grofweg drie soorten salafisten onderscheiden: jihadistische, politieke en quiëtistische. Over die jihadisten horen en lezen we natuurlijk genoeg, maar die andere groepen halen minder vaak de media.

In het geval van de quiëtisten is dat logisch. Die zijn vooral bezig met hun persoonlijke geloof: bidden, de Koran lezen en preken luisteren. Daarin zijn ze erg fanatiek. Die kledingvoorschriften, die regels over eten met drie vingers: quiëtisten zorgen dat ze die zo letterlijk mogelijk naleven.

Lodewijk Asscher over salafisme

Sommige politieke salafistische moskeeën zoeken absoluut de grenzen van het betamelijke op

De politieke substroming is mondiger. Die organiseert bijvoorbeeld lezingen en conferenties waarbij predikers van leer trekken tegen allerlei vormen van shirk (afgoderij) die ze in de samenleving zien – van homoseksualiteit tot zionisme. De ‘politieken’ verkiezen de shariastaat boven de democratische rechtsstaat, maar hebben niet de illusie dat ze hier in Nederland de sharia ingevoerd krijgen, constateerden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in 2010.

Politieke salafisten willen nog weleens sympathie hebben voor jihadisten. Maar, zo stelde de AIVD in september, gewelddadig zijn ze doorgaans niet. Ze keuren het principe van een heilige oorlog niet af, maar vinden dat je zo’n strijd alleen kunt voeren als het conflict aan een hele lijst voorwaarden voldoet. Kortom: ze leggen de lat erg hoog.

Dat betekent trouwens ook weer niet ze van onbesproken gedrag zijn. Integendeel. Opruiende taal over het goddeloze Westen, ronkende betogen over hoe ware moslims meer waard zijn dan andersgelovigen en ongelovigen: sommige politieke salafistische moskeeën zoeken absoluut de grenzen van het betamelijke op.

Lees meer >>

Waarom Scientology altijd geld nodig heeft

Geschreven voor Trouw
Bijna niemand weet wat er zich afspeelt achter de muren van de Scientology Kerk. Trouw sprak de afgelopen maanden uitvoerig met ex-leden van de Nederlandse tak. Slot van een tweeluik: waarom Scientology volgens hen voortdurend geld nodig heeft. “We gaan niet naar huis voordat we anderhalve ton hebben opgehaald.”

Tienduizend euro, dat kon hij toch wel missen? Zijn geld was echt hard nodig, besefte hij dat? Was hij echt zo gehecht aan welvaart? Op die avond in augustus 2008 vuurden stafleden van de Amsterdamse Scientology Kerk het ene na het andere argument op hem af, herinnert Mike Steentjes zich. Uiteindelijk ging hij overstag. Deed hij een belofte: binnen een week staat die tienduizend euro op jullie rekening. “Uiteindelijk komt er iets in je naar boven”, zegt hij er nu over. “Iets dat ieder mens heeft. Je wilt helpen.”

‘Je kunt toch wel bij iemand een lening regelen? Van een ‘big being’ als jij zou je dat wel verwachten’

Het project waar hij zo genereus aan bijdroeg was een buitenkansje, hadden stafleden hem naar eigen zeggen verzekerd. Zijn geld zou gebruikt worden om scientology-boeken in Belgische bibliotheken te krijgen.

Totale vrijheid, ook voor de Belgen
Nog even en dan zouden ook de Belgen kennismaken met het verlichtende gedachtengoed van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard (1911-1986). Dan konden ook zij lezen over de ‘totale vrijheid’ die de Amerikaan zijn aanhangers beloofde. Misschien werden ze wel enthousiast en meldden ze zich aan voor de cursussen en therapiesessies die Scientology aanbood.

Die cursussen zijn niet goedkoop, vertelde ex-scientoloog Henk van den Dorpel donderdag in Trouw. Hij kocht de eerste helft van Scientology’s ‘brug naar totale vrijheid’ en was daar ruim 45.000 euro aan kwijt.

De vier andere ex-scientologen die Trouw voor deze artikelen sprak, herkennen zich in zijn verhaal. Ook zij voelden zich onder druk gezet om cursussen en therapiesessies (‘auditing’) aan te schaffen. De afgelopen decennia gaf de kerk volgens hen een paar keer nieuw cursusmateriaal uit, met het argument dat het oude niet bleek te kloppen. Alle scientologen worden geacht het te kopen, zeggen zij.

Maar de cursussen zijn slechts de helft van het verhaal. Volgens de ex-scientologen verwacht de kerk van haar aanhangers dat ze net zo grif de portemonnee trekken voor donaties.

“Iedere week is er een nieuwe reden om een donatie te doen”, zegt Steentjes, een van die vroegere aanhangers (hij verliet de kerk in 2013). “Na een tijdje nam ik de telefoon niet meer op als de kerk of een onbekend nummer belde. Iedereen die ik kende, pakte het zo aan. Het is net telemarketing. Maar dan van het soort dat op je geweten speelt.”

Scientology en geld: onlosmakelijk verbonden

Wie de telefoontjes weet af te slaan, krijgt volgens de ex-scientologen tijdens speciale donatie-avonden de kans om dat goed te maken. Van die avonden zijn er soms meerdere per maand, zeggen zij. Steentjes: “De eerste die ik bezocht begon met de mededeling: ‘We gaan niet naar huis voordat we anderhalve ton hebben opgehaald’.”

“Dat bedrag hebben we niet gehaald. Het werd een aantal tienduizenden euro’s. Als je geeft, ben je in de ogen van Scientology een held, een sterk mens. Dan word je toegejuicht. Als je weg wilt is dat moeilijk. Bij de deur staan stafleden. Die proberen je op andere gedachten te brengen.” Herkenbaar, zeggen de andere ex-scientologen.

Lees verder…

Wat IS is, volgens IS: de theologie van terreur

Geschreven voor De Correspondent
Er worden veel verklaringen gegeven voor de gruwelijkheden waaraan IS zich schuldig maakt. Maar hoe rechtvaardigt de groepering zichzelf? Religiejournalist Robin de Wever onderzocht op basis van welke teksten en verhalen de beweging zich aan de wereld presenteert. Opmerkelijk: IS is daarbij regelmatig in tegenspraak met zichzelf.

‘Hier in Dabiq begraven we de eerste Amerikaanse kruisvaarder en wachten we tot de rest van jullie legers arriveert,’ sprak IS-strijder Jihadi John in november in een videoboodschap. Voor zijn voeten lag het bebloede hoofd van ontwikkelingswerker Peter Kassig. Het was geen toeval dat Islamitische Staat de dood van Kassig bekendmaakte in dit Noord-Syrische stadje.

Dabiq is namelijk niet zomaar een plaatsje. Een hadith die bijzonder populair is onder IS-aanhangers, voorspelt dat daar niets minder dan het einde van de geschiedenis zal aanbreken. ‘Op de Syrische velden zullen over niet al te lange tijd de legers van Medina (lees: IS) en de troepen van ‘Rome’ elkaar treffen, zo valt er te lezen.’

Er zijn zo veel hadith, dat iedere gelovige er wel één kan vinden om zijn positie te onderbouwen

‘Ze zullen ten strijde trekken,’ zou de profeet Mohammed volgens de profetie voorspeld hebben. Eenderde van de moslims zal wegvluchten, eenderde wordt vermoord. De overblijvers ‘zullen de veroveraars zijn van Constantinopel.’ Als het tijd is om te bidden, daalt de profeet Jezus neer en doodt Allah alle troepen van ‘Rome”. Voortaan zal Allah regeren.

Alle uitingen van IS staan bol van dit soort eindtijdsymboliek. Zelfs de keuze waar een bepaalde onthoofding plaatsvindt, wordt gebaseerd op oude bronnen waar wordt gerefereerd aan die eindtijd. Daarmee vormt de beweging een kleine minderheid binnen de hoofdstroming van de islam.

De theologie bepaalt de bronnen die IS gebruikt
De profetie die IS gebruikt om Dabiq aan te wijzen als de plek van de apocalyps, is nogal obscuur. Hij komt uit een hadith, waarvan de geschiedkundige betrouwbaarheid heel klein is – alleen al omdat er volgens islamgeleerden en historici bijzonder veel vervalsingen in omloop zijn. En omdat er zoveel hadith zijn, kan elke gelovige er wel een vinden om de eigen theologische positie te onderbouwen.

IS behoort dus tot de kleine groep soennieten die gelooft dat het einde der tijden nabij is, en dat ze die eindstrijd zelf een handje moeten helpen. Om aan te geven hoe marginaal die positie is: zelfs binnen Al-Qaeda speelt het einde der tijden nauwelijks een rol. Dat de beweging uitgerekend deze profetie uit de hadith plukt, laat zien dat het niet de bronnen zijn die de theologie bepalen, maar andersom.

IS neemt elk vers letterlijk…
IS doodde afgelopen zomer in Noordwest-Irak duizenden yezidi’s en nam er nog eens duizenden gevangen. Toen geruchten de ronde deden dat IS hen tot slaven had gemaakt, werd dit bevestigd door de groepering zelf. En ook hier had IS een verklaring voor, wederom gebaseerd op de hadith: het zouden geen moslims zijn. En ook nu speelde eindtijddenken een grote rol in de redenering van IS.

Het is ‘het eerste grote geval van slavendrijven sinds de tijden van weleer, toen de sharia nog alom werd nageleefd,’ schreef IS ronkend in de eigen glossy Dabiq.

Strijder Islamitische Staat

Yezidi’s bekleden voor IS een tussenpositie, legt het Dabiq-artikel uit. Ze zijn geen afvalligen, want ze hebben de islam nooit aangenomen. De doodstraf geldt voor hen dus niet. Maar voor de behandeling die Mohammed aan joden en christenen gaf, komen ze ook niet in aanmerking.

Joden en christenen mochten van Mohammed als aanhangers van een verwant geloof deelnemen aan de maatschappij, op voorwaarde dat ze een speciale belasting betaalden. IS-shariageleerden waren er volgens Dabiq duidelijk over: voor yezidi’s ‘was er geen mogelijkheid voor jizyah-betalingen.’

Daarom moeten ze volgens de geleerden behandeld worden zoals Mohammed polytheïsten behandelde. Waren ze niet de moeite van het redden of het doden waard, dan maakte je ze tot slaaf.

Om dat te bewijzen haalt het blad een hadith aan waarin de profeet Mohammed spreekt over de tijd waarin ‘de slavin haar meester baart.’ Vrij vertaald: de tijd waarin moslimmannen en slavenvrouwen samen kinderen op de wereld zullen zetten. Als die tijd zou aanbreken, dan was volgens Mohammed het einde der tijden nabij.

Dat de hadith over de slavin die haar meester baart weleens figuurlijk bedoeld kan zijn, is voor de theologen van Islamitische Staat uitgesloten. Net als fundamentalisten uit andere stromingen en religies gaan ze ervan uit dat de profetie geen diepere lagen heeft. Wat er staat, dat is wat er wordt bedoeld.

Lees verder…