Robin de Wever, journalist en spreker. Ik schrijf onder meer voor Trouw en werk aan docu's bij de EO.


Nu online: mijn podcastserie God’s President

Geschreven voor deze site

Komt dat luisteren, komt dat luisteren: mijn documentaireserie God’s President. Over de populariteit van Donald Trump onder christenen. Vijf delen, en de eerste delen zijn nu uit.

God’s President is mijn eerste audioproductie, gemaakt voor de EO en NPO Radio 1. In het blauwe Spotify-blokje kun je de trailer luisteren. Abonneer je nu: via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, RSS of de site van Radio 1.

Lezing of gastcollege boeken? Mail me.

Wil je updates krijgen over wat ik nog meer uitspook en ga uitspoken? Abonneer je op mijn nieuwsbrief. Kan ik sowieso van harte aanbevelen.

Een korte samenvatting van de podcast:

Wat is er aan de hand in de Amerikaanse Bible Belt? Tientallen miljoenen evangelicals zien in Donald Trump een reddende engel, gezonden door God. In de podcastserie God’s President probeert journalist Robin de Wever bij die christelijke Trumpfans te integreren.

Robin reist af naar het broeierige en religieuze Mississippi, waar de president met de hand op de Bijbel wordt geprezen. Op zoek naar een totaal andere Trump dan de Trump die we kennen van tv.

Robin probeert tussen die evangelicals te leven. Wat gebeurt er met je, als iedereen om je heen Trump een held vindt?

Abonneer je:

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsRSSNPO Radio 1

Revolutie in refoland: de smartphone ‘is erin geslopen’

Geschreven voor Trouw

Televisie is onder veel reformatorische christenen taboe, maar via de mobiele telefoon komt dat vermaak nu alsnog hun huizen binnen. ‘Dit hebben we gewoon niet zien aankomen.’

Handen in de lucht, zegt docent mediawijsheid Henk Tijssen. “Wie van jullie zegt: ik kan niet meer zonder mijn smartphone?” Van de twintig secretaresses-in-opleiding in Tijssens klas op het Hoornbeeck College in Kampen laten er op deze donderdagochtend slechts twee hun hand op hun bureau liggen. “Oké”, zegt Tijssen, “en waaróm is die telefoon onmisbaar?”

Vanwege WhatsApp, zo blijkt. En Snapchat. YouTube, Netflix. Actieserie Prison Break is populair, net als reality-tv-youtubers Enzo Knol en Djamila. Hier op het Hoornbeeck, een van ’s lands weinige reformatorische mbo’s, klinken dezelfde antwoorden als iedere andere Nederlandse tiener zou geven. “Ik vermoedde het al”, zegt Tijssen, “en toch verbaast het me”.

De afkeer van de televisie is een van de kenmerken van de ruim 200.000 zielen tellende refowereld, de uiterst orthodoxe flank van het Nederlandse protestantisme. Televisie brengt onkuisheid, ledig vermaak en goddeloze praat de woonkamer binnen, is al jaren de gedachte. En dus worden Tijssens leerlingen, net als hun ouders en hun grootouders, geacht zich er verre van te houden. Wie in het grootste reformatorische kerkgenootschap, de Gereformeerde Gemeenten, een tv in de huiskamer heeft staan, kan daar op worden aangesproken. In sommige gevallen kan kijkgedrag leiden tot kerkelijke maatregelen: de tv-kijker mag dan bijvoorbeeld niet deelnemen aan het avondmaal, het sacrament van brood en wijn.

Controleren je ouders ook wat je op je smartphone doet, vraagt hij. “Tuurlijk niet”, klinkt het in de klas. “Dat mochten ze willen!”

Vanzelfsprekend
Tijssen: “Maar een smartphone hebben is ook hier op school dus vanzelfsprekend geworden. Terwijl je daar natuurlijk ook tv op kunt kijken.” Controleren je ouders ook wat je op je smartphone doet, vraagt hij aan zijn klas. “Tuurlijk niet”, klinkt het in de klas. “Dat mochten ze willen!” Gegrinnik.

Tijssens secretaresses in spe zijn geen uitzondering, constateerde de christelijke provider Kliksafe afgelopen jaar al op basis van eigen onderzoek. De telefoon lijkt een bescheiden revolutie te brengen. Op zondag mogen reformatorische jongeren dan vanaf de kansel horen dat een christen zich dient af te zonderen van de seculiere samenleving, de rest van de week staan ze steeds meer met beide benen in die samenleving.

Reformatorische jongeren kijken evenveel Netflix als hun niet-­reformatorische leeftijdsgenoten, becijferde Kliksafe op basis van een representatieve steekproef onder ruim 800 reformatorische jongeren.

Lees meer >>>

De god van Trump: Waarom deze president het zo goed doet bij christenen

Geschreven voor deze site
Donald Trump, president van de Bible Belt. Het meest onconventionele presidentschap in de recente Amerikaanse geschiedenis wordt voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door de Bible Belt. Ik volg Trumps christenen sinds het begin en schrijf en spreek er veel over.

In de aanloop naar de verkiezingen in 2016 reisde ik door het zuiden van de VS, om te beschrijven hoe het religieuze landschap daar aan het veranderen is. Hoe ook conservatieve kerken nu beginnen leeg te lopen. En over hoe evangelicals, de witte conservatieve protestantse christenen die lange tijd cultureel en politiek de dienst uitmaakten, hun dominantie verliezen.

We mogen Trumpchristenen nu gerust de invloedrijkste christenen ter wereld noemen

Ondanks dat verval kun je hen nu gerust de meest invloedrijke christenen ter wereld noemen. Het Witte Huis overlegt meerdere kerken per week met voorgangers en grote maatregelen zoals de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël zijn direct terug te leiden op die religieuze lobby.

De christelijke steun is zo solide dat zelfs pornosterren er weinig aan kunnen veranderen. Heel paradoxaal natuurlijk, en dat maakt het juist zo boeiend en belangrijk. Ik ontdekte: pas als je weet waar dat christelijke enthousiasme vandaan komt, kun je het Trumpisme echt begrijpen.

Op de hoogte blijven over Trumpchristenen?
In mijn quasi-maandelijkse nieuwsbrief schrijf ik veel over. Abonneren doe je hier.

Interesse in een lezing?
Ook interesse in een avond over de god van Trump? Neem contact op!

Radio terugluisteren?
Bureau Buitenland (Radio 1), direct na de verkiezingen
Bureau Buitenland (Radio 1), augustus 2017, over onder meer ‘Gods mandaat’ voor Noord-Korea
De Zeeuwse Kamer (Omroep Zeeland), februari 2018, over de aanhoudende steun
Nieuwsweekend (Radio 1), mei 2018, over hoe Trump volgens velen de wederkeer van Christus bespoedigt
Dit is de Nacht (Radio 1), juni 2018, over de christelijke reactie op Trumps immigratiebeleid

trump christenen

Liever eerst bijlezen?
De vraag voor christelijke aanhangers van Trump: moet de president kinderen opsluiten? (juni 2018)
Hoe hof-evangelicals de president zien: Donald Trump is op weg naar God (maart 2018)
Waarom geweren en geloof in Amerika prima samen gaan (februari 2018)
Trump zet kerstoffensief in tijdens de ‘war on Christmas’ (december 2017)
Mini-essay: hoe kan het toch dat Donald Trump zo populair is bij conservatieve christenen? (december 2017)
‘Pedozaak’ maakt christelijke senator in de Bible Belt alleen maar populairder (november 2017)
De God van Trump – interview met een van de ‘Trumppastors’ (augustus 2017)
Religieus adviseur Trump: oorlog tegen Noord-Korea heeft Gods zegen (augustus 2017)
Evangelical die tegen Trump ageerde zit nu in de problemen (december 2016)

Op bezoek bij Gods trouwste kiezers (augustus 2016)
God is in Amerika niet langer standaard een Republikein (september 2016)
Deze latino’s moeten de Republikeinen uit de as doen herrijzen (oktober 2016)
Komt een Texaanse christen bij een Afghaan op de thee (december 2016)

Voor Syrische christenen blijft Assad de beste optie

Geschreven voor Trouw
Hun kerken zijn kapot, hun broeders en zusters veelal gevlucht. Toch blijven Syrische christenen het opnemen voor president Assad.

Hij volgt het wapengekletter niet op de voet, zegt Basilios Khamis. Maar in de zeven jaren dat zijn thuisland Syrië verscheurd raakte door oorlog, werd voor hem één ding steeds weer duidelijk: president Bashar al-Assad gebruikt minder geweld dan de oppositiegroepen. Dus ja, de pastoor van de Antiocheens-Orthodoxe Kerk in Amersfoort begrijpt wel waarom de leiders van de drie grootste Syrische kerken vorige week een felle verklaring uitdeden waarin ze het opnamen voor Assad.

‘Er is in onze parochie weleens kritiek op hem. Maar nooit grote dingen’

‘Brute agressie’, noemden de patriarchen van de Syrisch-orthodoxe kerk, de Melkitische Grieks-katholieke kerk en Khamis’ eigen nationale Grieks-orthodoxe kerk de Westerse luchtaanvallen op regeringsdoelen. En: ‘een ongerechtvaardigde aanval op een soeverein land’. De aantijging dat Assad chemische wapens bezit en had gebruikt vonden de patriarchen ‘ongegrond’. Het was niet voor het eerst dat de Syrische kerkgenootschappen zo resoluut achter Assad gingen staan. Wie de patriarchen volgt, weet: hun woorden zijn vaak nauwelijks te onderscheiden van de retoriek van Assad. Zelfde inhoud, zelfde toon.

Vanwaar die welwillendheid jegens een dictator die geweld tegen zijn eigen mensen niet schuwt? In tijden waarin je moet kiezen, is de president de meest logische optie, vindt Khamis. Zijn Moeder van God-parochie in Amersfoort telt nu zo’n honderd gezinnen; een groot deel van de parochianen is ook de oorlog ontvlucht. “Er is in onze parochie in Amersfoort weleens kritiek op hem”, erkent hij. Maar, zo bezweert hij, dat gaat nooit om grote dingen. “Geen kritiek op zijn persoon, of op het regime.”

Assad christenen

Samen tegen de soennitische meerderheid
Zulke taal hoor je vaker vanuit Syrische christelijke gemeenschappen, zegt Georges Fahmi, die aan de European University in Florence al enkele jaren onderzoek doet naar de positie van Syrische christenen. Al ver voor het begin van de burgeroorlog verleende Assad Syrië’s christenen bescherming en vrijheid, in ruil voor openlijke steun. Een geval van interreligieus pragmatisme: al jaren voor het uitbreken van de oorlog stonden Assad (als alevitisch moslim deel van een minderheidsgroepering) en de christenen (destijds 10 procent van de bevolking) samen tegenover de soennitische meerderheid.

Lees meer >>>

Ben ik familie van een Vlaams relikwie?

Geschreven voor Trouw
Verwarring in katholiek Brugge. Een van de kroonjuwelen, de relieken van een middeleeuwse kloosterling, blijken van iemand anders te zijn. Maar van wie? De zoektocht leidt nu onder meer naar de familie van Trouw-journalist Robin de Wever.

De onderzoekers die zich vorig jaar in Brugge over het stoffelijk overschot van de zalige Idesbaldus bogen, wisten precies wat hen te doen stond. Idesbaldus moest een gezicht krijgen. Letterlijk. Op basis van beenderen zouden de wetenschappers het gelaat van de dertiende-eeuwse abt uit de kustplaats Koksijde reconstrueren. Opdat de wereld een idee had van hoe hij er ooit uitzag.

‘Familie van een reliek!’, schatert hij. ‘Jongen, hoe krijg je het verzonnen’

De Vlaamse pers was uitgerukt. Een vertegenwoordiger van het bisdom Brugge en de overste van een lokale kloostergemeenschap was de eer te beurt gevallen om zijn loden kist te openen. En daar was hij, een verzameling botten, gelegen op een wit kleed. Zijn schedel stond rechtop, de holle oogkassen keken uit over de andere beenderen.

Direct na de ceremonie ging het mis. Al bij een van de eerste metingen bleek: het stoffelijk overschot van de lokale volksheld was veel te recent. Uit de zestiende eeuw, volgens de koolstofdatering. Toen was Idesbaldus toch echt al een paar eeuwen dood. De kist kwam uit dezelfde periode, en dus was er maar één conclusie mogelijk: de beenderen die al eeuwenlang werden vereerd door Belgische katholieken en waaraan het Vaticaan wonderen had toegeschreven, waren helemaal niet van Idesbaldus.

Maar van wie dan wel? “Van een man van ongeveer 50 jaar, die 1 meter 65 groot was en onder meer artrose in de nek had”, zei een van de onderzoekers tegen dagblad Het Laatste Nieuws. Daar moest katholiek Vlaanderen het mee doen.

Ik kom de soap op het spoor als iemand me wijst op een oproep op de website van de Katholieke Universiteit Leuven. Gezocht: mensen met de achternaam D’hondt, Teirlynck, Vaillant en De Wever. Of ze willen meedoen aan een DNA-onderzoek.

We hebben een vermoeden wie het mysterieuze skelet kan zijn, schrijft forensisch geneticus Maarten Larmuseau op de site. Hoogstwaarschijnlijk is het iemand die in de zestiende eeuw over de abdij van Koksijde de scepter zwaaide, een verre opvolger van Idesbaldus. De geneticus had er de boeken op nageslagen en telde vier mogelijke kandidaten: Petrus Vaillant, Christiaan De Hondt, Jan Teerlinck en Joost ‘Jodocus’ de Wevere.

Lees meer >>>

God is in Amerika straks niet langer standaard een Republikein

Geschreven voor De Correspondent
Om de verkiezingen te winnen, zal Donald Trump aan de slag moeten op de Bible Belt. Van oudsher zijn de evangelicals fanatieke Republikeinen, maar op bezoek bij de nieuwste generatie krijg ik een ander verhaal te horen.

In Jackson, Tennessee zijn Gods boodschappers altijd binnen handbereik. Je hoeft maar af te stemmen op 88.1 FM: American Family Radio. Amerika ligt onder vuur, klinkt het daar. Presentatoren spreken er beurtelings over hoe het christendom in het hedendaagse Amerika in het gedrang raakt:

Atheïsme. Goddeloosheid wordt in heel Amerika de norm.
Abortus. ‘We’re killing millions of babies.’
Bandeloosheid. Seks buiten het huwelijk, seks voor de lol, seks met hetzelfde geslacht.
Multiculturalisme. De islam krijgt veel te veel ruimte. Ja, in gemeenten als New York is het Suikerfeest al een vrije schooldag.
Nestbevuiling. Christenen die verkondigen dat het met de vier bovenstaande punten allemaal wel meevalt en die achter seculieren aanlopen.

God zit in de verdrukking en de liberals hebben het gedaan: ik hoor het voortdurend tijdens mijn roadtrip door de Bible Belt. Soms letterlijk, zoals op 88.1 FM, soms omfloerster, van de voorzitter van ’s lands grootste protestantse kerkgenootschap bijvoorbeeld.

‘God, vergeef ons,’ bidt Steve Gaines van de Southern Baptist Convention als ik aan het begin van mijn reis zijn thuiskerk in Memphis bezoek. ‘Vergeef ons voor onze hebzucht, onze vooroordelen jegens andere rassen, voor seksuele bandeloosheid, het ‘homohuwelijk,’ voor abortus.’ Vrijwel iedere kerkganger bidt hardop mee. De tekst van zijn gebed prijkt op drie enorme schermen die boven hem uittorenen. ‘Homohuwelijk’ tussen aanhalingstekens.

En inderdaad: de god van Amerika’s conservatieven zit in de verdrukking. Zijn kerken lopen leeg, geen seks hebben voor het huwelijk is uit de mode en homo’s mogen nu trouwen. De witte conservatieve protestanten die zich een paar decennia opwierpen als het geweten van hun land en die flink wat politieke invloed hadden, verliezen hun grip. Hoe moet het nu verder met het christendom in Amerika?

Evangelicals

Evangelicals, die zich graag opwerpen als het geweten van hun land, verliezen hun grip

In Jackson leg ik die vraag voor aan de evangelicals die de toekomst gestalte moeten gaan geven. En ontdek: het roer moet en gaat langzaam om. De strijd tegen het homohuwelijk, zoals American Family Radio en Gaines die voeren, zal bijvoorbeeld gestaakt worden. En zo deed ik nog vier inzichten op, die samen laten zien dat de Bible Belt zich langzaam maar zeker losweekt van het oude rechtse denken.

Lees meer >>>

Dominee Maasbach laat volgelingen breken met familie

Geschreven voor deze site

 Voor De Correspondent deed ik de afgelopen maanden onderzoek naar tv-prediker David Maasbach. Conclusie: hij zet volgelingen aan om zo te breken met hun familie en vrienden. EenVandaag vroeg me om er voor de camera over te vertellen. En ik schoof aan bij een paar radioprogramma’s:

NPO Radio 1
Den Haag FM
Groot Nieuws Radio
Omroep West (vanaf 26 minuten)

 

Lees hier het artikel:
Om bij de Happy Family van deze tv-dominee te horen, moesten leden met hun eigen familie breken

Robin de Wever

Protestantse Kerk neemt afstand van Jodenhaat Luther

Geschreven voor Trouw
Nederlandse protestanten nemen voor het eerst officieel afstand van de anti-Joodse tirades van hun geestelijke grootvader, Maarten Luther. Wat de Duitse reformator heeft gezegd over Joden ‘kan absoluut niet’, stelt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in een verklaring die vandaag wordt voorgelezen tijdens een studiedag in Utrecht.

Luther was in de Europese geschiedenis lang niet de enige Jodenhater, maar in het eeuwenlange antisemitisme heeft hij wat betreft de PKN wel een ‘akelige rol gespeeld’.

De kerk reageert daarmee op een oproep die Joodse prominenten afgelopen zomer in Trouw deden. De herdenking van 500 jaar Reformatie, die volgend jaar plaatsvindt, mocht van hen niet voorbijgaan zonder het nadrukkelijk afkeuren van Luthers schaduwzijde.

Luther trok tegen het einde van zijn leven flink tegen Joden van leer. Steek hun synagogen in brand, schreef hij in het boekje ‘Over de Joden en hun leugens’ (1543). Pak Joden op, neem ze hun waardevolle bezittingen af en stuur ze naar werkkampen. Protestantse kerken hebben die teksten vervolgens gebruikt om discriminatie en geweld tegen Joden te legitimeren. Daarmee droegen ze volgens historici bij aan het klimaat waarin de Holocaust kon ontstaan.

PKN staat met Luther in ‘traditie met zwarte bladzijden’
Onze kerk bestond in die roerige tijd nog niet, benadrukt de PKN in de verklaring. “In deze kerk wordt de band met Luther niet door iedereen op dezelfde manier gevoeld.” De PKN kwam in 2004 voort uit een aantal fusies. Maar: “Als voortzetting van de Lutherse Kerk weet Protestantse Kerk zich deel van een lutherse geschiedenis die zijn zwarte bladzijden kent.” Ze moet zich naar eigen zeggen steeds opnieuw ‘reformeren’.

Joodse prominenten zijn tevreden met de verklaring. De orthodoxe rabbijn Raphael Evers spreekt van een ‘duidelijke zelf-kritische analyse’. Guy Muller van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt het ‘goede stap’.

En toch, zeggen beiden, is de PKN nog niet klaar. “Ze moet ervoor blijven zorgen dat Luthers antisemitisme geen plaats krijgt in de kerk”, vindt Muller. Evers hoopt dat de kerk vanaf nu vaker laat weten dat ze de tirades afkeurt. “Dat moet je blijven doen”, meent hij. “Die teksten van Luther blijven immers bestaan.”

Maarten Luther

‘Wij weten ons deel van een lutherse geschiedenis die zijn zwarte bladzijden kent’

In februari gingen de prominenten al met de PKN in gesprek over het onderwerp. Dat gebeurde in een harmonieuze sfeer, zegt de liberale rabbijn Menno ten Brink. “Het is wel duidelijk dat PKN een paar eeuwen verder is.”

Nu een verklaring, volgend jaar herdenken
Of de PKN volgend jaar tijdens de Reformatieherdenking ook aandacht besteedt aan Luthers tirades is nog niet duidelijk. Dat ze deze verklaring nu al uitspreekt en hem geen onderdeel maakt van de herdenking, is niet omdat er tijdens de herdenking alleen aandacht moet zijn voor de vrolijke kanten van de Reformatie, zegt Eeuwout van der Linden van de PKN.

“Dit vormt de opmaat naar de herdenking. Het is zeker niet: zand erover en klaar. We besteden er nu in alle rust voldoende aandacht aan. We willen niets onder tafel moffelen.”

Hoe gevaarlijk is het salafisme?

Geschreven voor De Correspondent
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) is er klaar mee. Jihadisten, ‘haatpredikers:’ allemaal behoren ze tot die ene islamitische beweging, het salafisme. Asscher gaat nu extra hard ‘terugduwen’ op de ‘onverdraagzaamheid van de salafistische ideologie,’ zo maakte hij bekend. Is zijn angst voor de ultra-orthodoxe stroming terecht? Een explainer.

‘Als je je raar wilt uitdossen en wilt leven als iemand van tien eeuwen terug, dan is dat aan jou.’

Lodewijk Asscher, PvdA-minister van Sociale Zaken, drukte zich donderdag een beetje ongelukkig uit.

Ja, de Tweede Kamer had hem in november opgeroepen om te onderzoeken of hij organisaties die salafistische ideeën verkondigen kan verbieden. En nee, hij was niet van plan om zo’n verbod in te voeren, vertelde hij op Radio 1.

Maar hij gaat aanhangers van de ultra-orthodoxe islamitische stroming wel lik op stuk geven: koranscholen die kinderen ‘impregneren met haat’ worden gelijk vervolgd en met de buitenlandse financiers van ultra-orthodoxe moskeeën gaat hij eens een stevig gesprek voeren. Want de ‘griezels’ van het salafisme verdienen een weerwoord.

Een goede beslissing? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je weten wat het salafisme precies inhoudt.

Salafisten zijn orthodoxe moslims die streven naar ‘de ware, zuivere islam’. De meeste van hun geloofsgenoten zijn door de eeuwen heen afgedwaald, vinden ze. De voorschriften uit de Koran en de andere islamitische geschriften moeten letterlijk nageleefd worden. Hetzelfde geldt voor de verhalen over de profeet Mohammed: zijn gedrag is de norm der dingen.

Een deel van die eeuwenoude voorschriften gaat over individueel gedrag. Over eten met drie vingers – zo zou de profeet het ook gedaan hebben. En over de kleding van de profeet – zo willen salafisten zich ook kleden.

Maar dat is uiteraard niet waarom ze omstreden zijn. Hun ideeën over politiek zijn genoegzaam bekend: salafisten willen de democratie verruilen voor een theocratie op basis van de sharia. Bij andere gelovigen en niet-gelovigen blijven ze uit de buurt, want die doen aan ‘afgoderij.’

Aan dat afzonderen van de maatschappij zitten natuurlijk grenzen. Studeren, werken: dat doen veel salafisten wel gewoon.

Waarom wilde de Tweede Kamer salafistische organisaties dan verbieden?

In de woorden van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch: omdat het salafisme ‘in wezen een politieke ideologie is, die in strijd is met onze wetgeving en openbare orde.’ En omdat voor salafisten ‘geweld is toegestaan als middel om hun streven, een islamitische staat, te realiseren.’ Salafisme, meent Marcouch, is het voorportaal van het jihadisme.

Voor hem was dat reden om eind november met de VVD een motie op te stellen die het Openbaar Ministerie opriep te onderzoeken of salafistische organisaties verboden kunnen worden. Die motie werd net voor Kerstmis aangenomen door een Kamermeerderheid. Asscher heeft donderdag dus laten weten dat hij die oproep, na onderzoek, naast zich neerlegt.

Had heeft Marcouch een punt?

Nee, bijna alle jihadisten in Europa zijn salafisten. Maar niet alle salafisten zijn jihadisten.

Het salafisme is namelijk bepaald geen overzichtelijke stroming. Toch kun je grofweg drie soorten salafisten onderscheiden: jihadistische, politieke en quiëtistische. Over die jihadisten horen en lezen we natuurlijk genoeg, maar die andere groepen halen minder vaak de media.

In het geval van de quiëtisten is dat logisch. Die zijn vooral bezig met hun persoonlijke geloof: bidden, de Koran lezen en preken luisteren. Daarin zijn ze erg fanatiek. Die kledingvoorschriften, die regels over eten met drie vingers: quiëtisten zorgen dat ze die zo letterlijk mogelijk naleven.

Lodewijk Asscher over salafisme

Sommige politieke salafistische moskeeën zoeken absoluut de grenzen van het betamelijke op

De politieke substroming is mondiger. Die organiseert bijvoorbeeld lezingen en conferenties waarbij predikers van leer trekken tegen allerlei vormen van shirk (afgoderij) die ze in de samenleving zien – van homoseksualiteit tot zionisme. De ‘politieken’ verkiezen de shariastaat boven de democratische rechtsstaat, maar hebben niet de illusie dat ze hier in Nederland de sharia ingevoerd krijgen, constateerden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in 2010.

Politieke salafisten willen nog weleens sympathie hebben voor jihadisten. Maar, zo stelde de AIVD in september, gewelddadig zijn ze doorgaans niet. Ze keuren het principe van een heilige oorlog niet af, maar vinden dat je zo’n strijd alleen kunt voeren als het conflict aan een hele lijst voorwaarden voldoet. Kortom: ze leggen de lat erg hoog.

Dat betekent trouwens ook weer niet ze van onbesproken gedrag zijn. Integendeel. Opruiende taal over het goddeloze Westen, ronkende betogen over hoe ware moslims meer waard zijn dan andersgelovigen en ongelovigen: sommige politieke salafistische moskeeën zoeken absoluut de grenzen van het betamelijke op.

Lees meer >>