Donald Trump, president van de Bible Belt. Het meest onconventionele presidentschap in de recente Amerikaanse geschiedenis is voor een belangrijk deel te danken aan evangelicals, conservatieve witte protestanten. Van de evangelicals die naar de stembus gingen, koos 80 procent voor Trump. Menig Amerikaan vraagt zich af: wat is er in Gods trouwste kiezers gevaren?

De afgelopen maanden heb ik gezocht naar antwoorden op die vraag. Zo reisde ik in de zomer van 2016 door het zuiden van de VS en beschreef ik hoe de Bible Belt langzaam maar zeker van kleur verschiet. Hoe jonge evangelicals veel minder rechts en verbeten zijn dan hun ouders. Hoe de kerken van protestantse latino’s, dwars tegen de secularisatie in, onstuimig groeien. Hoe evangelicals zich ontfermen over vluchtelingen en andere vreemdelingen. En: hoe Trump ondanks dat alles hun stem kreeg.

Een vreemde keuze? Absoluut. Maar niet onverklaarbaar. Het tijdperk Trump is volgens mij een kantelpunt in de geschiedenis van christelijk rechts – en die van het Amerikaanse christendom.

Evangelicals en Trump: verhalen, radio, lezingen

Een greep uit mijn artikelen:
Op bezoek bij Gods trouwste kiezers
God is in Amerika niet langer standaard een Republikein
Deze latino’s moeten de Republikeinen uit de as doen herrijzen
Is Trump ook na de schuttingtaal nog de christelijke kandidaat?
Religieus rechts krijgt nog een kans – of is het een stuiptrekking?

Evangelicals en Trump

Hoe de Bible Belt langzaam maar zeker van kleur verschiet

Wat mogen we verwachten, nu de Religious Right terug is in het Witte Huis? En hoe ziet de toekomst van de Bible Belt eruit? De afgelopen maanden schoof ik aan bij een paar radioprogramma’s. Bij Bureau Buitenland op Radio 1, bijvoorbeeld. Terugluisteren kan hier. Verder geef ik af en toe lezingen en gastcolleges. Ook interesse in een avond over Trump’s evangelicals en de toekomst van de Bible Belt? Neem gerust contact op.