Dolfijnen, walvissen en bruinvissen zijn zo intelligent en zelfbewust dat hun welzijn beschermd moet worden met universele rechten. Walvisachtigen zijn feitelijk niet-humane mensen, stellen filosofen en mariene biologen in een nieuwe verklaring.
Ze hopen dat internationale verdragen het op termijn onmogelijk maken om de dieren te bezitten en op te sluiten. Volgens de wetenschappers is uit onderzoek gebleken dat walvisachtigen qua mentale complexiteit dicht in de buurt komen van mensen.
De zoogdieren zijn zelfbewust en hebben een karakter, redeneert de groep. Bovendien ervaren ze emoties. Dat maakt ze tot ‘niet-humane personen’ en dus moet de mens ze beschouwen als individuën die fundamenteel recht heeft op leven, vrijheid en welzijn.


Wie vindt dat mensen universele rechten genieten, moet diezelfde rechten immers ook gunnen aan wezens die op belangrijke punten gelijkwaardig zijn. Volgens die logica wordt het opzettelijk vermoorden van walvisachtigen een ernstig ethisch vergrijp. Het staat gelijk aan het opzettelijk vermoorden van mensen, verklaart filosoof Tom White vandaag in de Britse krant The Independent. ‘De wetenschap heeft bewezen dat individu-zijn, bewustzijn en zelfbewustheid niet langer exclusief menselijke eigenschappen zijn. We staan voor nieuwe uitdagingen.’ Zijn groep presenteerde de verklaring gisteren, tijdens de jaarlijkse bijeenkomstvan de Amerikaanse Vereniging voor Wetenschappelijke Vooruitgang.

De zoogdieren zijn zelfbewust en hebben een karakter. Bovendien ervaren ze emoties.

De rechtenverklaring beschermt het leven, de vrijheid en het welzijn van de dieren. Ook het recht op het verblijven in de eigen natuurlijke habitat én het verlaten van die habitat worden genoemd. Volgens The Guardian is de verklaring vooral bedoeld als wapen tegen de walvisjacht en tegen natuurprojecten die voor walvisachtigen nadelig zijn.
De Verenigde Naties overwegen om de rechten op te nemen in een verklaring over migrerende dieren. Verankering in nationale jurisprudentie is minder makkelijk haalbaar, verwacht White. ‘Met een beetje geluk duurt dat tien jaar.’