Donald Trump, president van de Bible Belt. Het meest onconventionele presidentschap in de recente Amerikaanse geschiedenis is voor een belangrijk deel te danken aan de kerken. Of, preciezer: aan conservatieve witte protestanten. Van de miljoenen evangelicals die naar de stembus gingen, koos 80 procent voor Trump. En terwijl zijn populariteitscijfers zakken naar historische dieptepunten, blijven Trumpchristenen achter hem staan. Hoe kan dat?

In de zomer van 2016 reisde ik door het zuiden van de VS om te beschrijven hoe de Bible Belt langzaam maar zeker van kleur verschiet. Hoe jonge evangelicals veel minder rechts en verbeten zijn dan hun ouders. Hoe de kerken van protestantse latino’s, dwars tegen de secularisatie in, onstuimig groeien. Hoe evangelicals zich ontfermen over vluchtelingen en andere vreemdelingen. En: hoe Trump ondanks dat alles hun stem kreeg.

Het tijdperk Trump is een kantelpunt in de geschiedenis van christelijk rechts – en die van het Amerikaanse christendom.

Trumpchristenen: de verhalen

Een greep uit mijn artikelen:
Op bezoek bij Gods trouwste kiezers
God is in Amerika niet langer standaard een Republikein
Deze latino’s moeten de Republikeinen uit de as doen herrijzen

Hoe kan het toch dat Donald Trump zo populair is bij conservatieve christenen?
De God van Trump – interview met een van de ‘Trumppastors’

Trumpchristenen
Lezing: de kerk van Donald Trump
Deze president mag zich dan nauwelijks een vroom christen zijn, Trumps aantrekkingskracht valt alleen te begrijpen als je ook kijkt naar hoe die vervlochten is met religiositeit. Ik geef er lezingen over, en gastcolleges. Ook interesse in een avond over de God van Trump? Neem gerust contact op. Verder schuif ik af en toe aan bij radioprogramma’s. Bij Bureau Buitenland op Radio 1, bijvoorbeeld. Terugluisteren kan hier.